De omgeving

 

  Home

 

Alpedriz

Het dorp Alpedriz ligt in een vallei tussen de groene heuvels. Het grenst direct aan het bos en een riviertje, dus vanuit het huisje kunt u heerlijk wandelen. In het dorp vind u alle voorzieningen op loopafstand. Zoals een erg gezellig café waar u niet alleen terecht kunt voor een drankje of heerlijke koffie, maar ook voor een eenvoudig ontbijtje, of s’avonds een potje snooker. U kunt hier ook vers brood kopen en enkele andere levensmiddelen. Verder zijn er twee dorpswinkeltjes,een postkantoor met internet en een dokterspraktijk. En u kunt er de bus nemen, naar zowel Alcobaça, of  via een overstap in Pataias, naar het strand , naar Nazaré , of naar Leiria.

Strand

Met de auto kunt U al na ongeveer 10 minuten bij het dichtstbijzijnde strand zijn. Dit is het strand Legua , een erg rustig strand te bereiken via een enorme afdaling met een trap. Van op de klif heeft u een spectaculair uitzicht. Hier is alleen boven een café , onder op het strand zijn geen voorzieningen. Een strand verder noordwaarts is Paredes, een gezellig niet al te druk strand waar een aantal cafeetjes en terrasjes zijn. Tijdens de zomermaanden vormt zich vaak een meertje op het strand waar de kinderen heerlijk in kunnen spelen. En zo rijdt u via de kustweg langs verschillende mooie stranden tot in S. Pedro do Moel, een erg gezellige kustplaats, met diverse restaurants, bars, en twee zwembaden. Vanaf het centrum kunt u boven langs de kust wandelen tot bij de vuurtoren waar u een fantastisch uitzicht heeft op de ruige zee , die soms metershoog opspat tegen de steile rotsen. 

Verder zuidwaarts vind u de bekende stranden van Nazaré en S. Martinho do Porto met een baai in de vorm van een schelp waardoor het water zeer rustig is en geschikt om met kinderen te gaan zwemmen.

Nog iets verder liggen de prachtige stranden van Foz do Arelho, met de lagune van Obidos.

Een van de mooiste lagunes van Portugal, waar diverse watersporten beoefend kunnen worden, en waar men uitstekend kan vissen. Het kalme water maakt het een paradijs voor kinderen .

Steden / bezienswaardigheden

 Er zijn vele mooie plekken om te bezichtigen in de omgeving. Enkele om niet te missen zijn:

Alcobaça met zijn beroemde imposante klooster, gelegen tussen de groene valleien,  centrum van de fruitteelt en wijnbouw. Waarover u van alles te weten komt in het wijnmuseum. Verder is er een gezellig park met terras, leuke winkeltjes, een dagelijkse versmarkt , en op maandagen grote markt, waar u van alles kunt kopen, zoals keramiek en kleding

Batalha In dit kleine stadje bevind zich een enorm kloostercomplex, met een lengte van 178 meter en breedte van137 meter. De bouw ervan heeft twee eeuwen in beslag genomen,en in 1557 is men gestopt met de bouw, waardoor op een vleugel nog geen dak zit en u zo de blauwe lucht in kijkt….een bijzonder gezicht.

Caldas de Rainha, letterlijk bronnen van de koningin, is zoals de naam het al zegt een oud kuuroord dat zijn bloeiperiode eind vorige eeuw had. Rond de prachtige gebouwen van het kuuroord bevind zich een mooi park met een roeivijver. Op de “Praça da República” vindt dagelijks een versmarkt plaats waar men o.a. de heerlijke zoete gebakjes en koekjes vind waar deze streek om bekend staat. Verder vind u overal in de stad winkeltjes waar men het typische keramiek van deze stad verkoopt.

Fatima,  één van Europa’s belangrijkste bedevaartplaatsen. Waar in 1917 aan drie herderskinderen Maria verscheen. Elk jaar vinden er op 13 Mei en 13 Oktober processies plaats , er trekken dan duizenden pelgrims te voet naar Fatima.

Nazaré, de bekendste badplaats aan deze kust was vroeger en is noch steeds vooral een vissersplaats. Nazaré bestaat uit twee delen, beneden kan het zomers behoorlijk druk zijn maar ook erg gezellig, wat verderop hebben de vissers tegenwoordig de beschikking over een moderne haven. Vroeger werden de boten het strand op getrokken. Deze traditionele manier van vissen is nu alleen nog te zien op zaterdagen in Mei en Juni. Op het stand zijn barakken waar op traditionele wijze de vis te drogen ligt. In het hoger gelegen gedeelte “Sítio”, te bereiken via een tram die stijl tegen de rotswand omhoog gaat, heeft men een prachtig uitzicht over de benedenstad. Van hieruit kan men ook wandelen naar de vuurtoren. In Nazaré is ook een aquapark, en een enorm aanbod van restaurantjes, gezellige cafés en clubs.

Obidos is een geheel ommuurd stadje, dat een bezoek meer dan waard is. Via een grote poort komt U het stadje binnen, en kunt U te voet het stadje verkennen. Slenterend langs kleine winkeltjes, met veel kunstig handwerk , loopt U tot aan het kasteel. In het kasteel is tegenwoordig een zeer luxueuze Pousada gevestigd. U kunt hier boven langs de kasteelmuur wandelen. In Obidos wordt door het jaar heen veel georganiseerd, zoals de middeleeuwse feesten, een opera-festival en veel meer. Voor meer informatie kunt U kijken op: www.cm-obidos.pt

Leiria is de provincie hoofdstad, gelegen tussen een heuvellandschap met wijngaarden aan een kant en een zeer uitgestrekt dennenbos “pinhal de Leira “aan de andere kant. Boven de stad ligt een burcht, waarvandaan de kleine straatjes zich naar beneden slingeren. De meeste mensen bezoeken Leiria echter om te winkelen.

Peniche en de Berlenga eilanden. Wat verder naar het zuiden vind U Peniche, het “surfers paradise” van deze kust. Van hier uit kunt U de boot nemen naar de Berlengas eilanden, de eilanden worden bewoond door duizenden vogels, U kunt hier prachtige wandelingen maken of een duik nemen in het zeer heldere water.

Voor meer info over de gehele provincie kunt U kijken op: www.rt-leiriafatima.pt

Hier vind u informatie over oa. De stranden, alle steden in de provincie, evenemennten , routes en kaarten. In diverse talen te bekijken o.a. engels.

 

 

 
  Appartement  
  Omgeving  
  Activiteiten  
  Prijzen  
  Route  
  Contact  
  Links